Sledite recept majke prirode

Priroda ima isceljujuću snagu
(vis medicatrix naturae)
 

Svaki dobar sistem zdravstvene zaštite može da se prepozna po jednoj osobini: on vas uči kako da slušate vaše telo i kako da postanete samostalni u tome da znate svakog trenutka u životu šta je dobro za vas

Zdravstveni problemi počinju kada posumnjamo u sposobnost tela da čiini prave izbore, a to je upravo ono što smo naučili da radimo, skoro od samog početka života.

Većina naših prirodnih instikata je potčinjena pravilima koje izmislio čovek. Ona nam diktiraju stil života, navike u ishrani i vreme za ishranu, spavanje, i eliminisanje otpadnih materija.

 

“Zakoni prirode,
Istine svemira,
Naučni principi,
su upravo toliko izvesni,
stalni i nepromenljivi u vezi sa zdravljem,
koliko i u vezi sa svim drugim.”

 

   

Ako bi ste pravili kuću, zar ne bi ste koristili lenjir sa jednakim merama ? Sadašnji kalendar sa dvanaest meseci je načinjen od meseca sa nejednakim merama : 31 dan, 28 ili 29, 31, 30, 31, 30, 31, itd.
Pre više od 2000 godina, Julije Cezar je želeo da stekne još veću moć i promeni Republiku u Imperiju. Rezultat je bio Julijanski kalendar. Godine 1582. Papa Gregor XIII je “reformisao” Julijanski kalendar kako bi dao osvojenim domorodačkim narodima novo vreme.

 

Istorija je knjiga koju su napisali
oni koji su imali moć

   

Ako imate loš standard za merenje, i sledite ga jer su ga i vaši roditelji sledili, zar on i dalje nije neispravan? Vreme predstavlja atmosferu za um, mentalno shvaćen fenomen. Dakle, ako imate krivo ili netačno merenje vremena, razvićete i iskrivljeni um.

 

Promenite kalendar.
Promenite um.
Promenite vreme.

   

Da li smo izgubili vezu sa našim korenima, i tako izgubili vezu jedni sa drugima? Bez ijedne zajedničke tačke ne može biti načina da se ljudi različitih kultura i verovanja sjedine u miru

 

Kalendar od 13 meseci/
28 dana (Mesečev kalendar)

   

 je stalan, harmoničan kalendar. Naziva se mesečev kalendar jer se zasniva na ženskom menstrualnom ciklusu od 28 dana, što je takođe i prosečan lunarni ciklus. Mesec obiđe oko Zemlje trinaest puta za godinu dana. To znači je Mesečev kalendar od 13 meseci pravi solarno-lunarni kalendar koji meri Zemljinu orbitu oko Sunca lunarnim prosekom od 28 dana. 13 savršenih meseci od 28 dana daje 52 savršene nedelje od 7 dana.

 

28 x 13 = 364
52 x 7 = 364

   

Trista šezdeset peti dan se zove Dan izvan vremena jer to nije dan ni u nedelji ni u mesecu.

Sinhronizacija, ili datum nove godine Mesečevog kalendara je 26. jul. To odgovara pojavljivanju valike zvezde Sirijus. To čini Mesečev kalendar sredstvom za naše usklađivanje sa galaksijom.

Matematičko savršenstvo kalendara sa 13 meseci može takođe da se izrazi i jednačinom. Svaki mesec ima 4 nedelje 4 x 7 = 28 ili 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 =  28

Ne postoji nijedan drugi kalendar koji ni izbliza nije tako elegantan i harmonično jednostavan kao kalendar sa trinaest meseci. Zato je to bio izabran kalendar u analima reformi kalendara, od Bendžamina Franklina do Eastman Kodaka

 

     13 Meseci
x   28 dana po mesecu
_________________________
364 dana
+ 1 dan. 25. Jul Dan izvan vremena (Nije ni dan u nedelji ni u mesecu)
365 dana u godini.

   

13 meseci sa 28 dana nije nova ideja. Inke, Maje, stari Egipćani, Polinežani, i Lakote su takođe koristili broj od 28 dana.

Koristite kalendar kao što koristite i stari kalendar. Uočite lakoću sa kojom možete da izračunate datume, dane. Kada počnete godišnje planiranje na osnovu ovog kalendara, kao i upravljanje vašim mesečnim budžetom, videćete kako to može biti uredno i lako.

 

 1. Svaki mesec je potpuno isti
 2. Dani u mesecu i dani u nedelji su savršeno usklađeni
 3. Svaki mesec počinje u nedelju i završava u subotu
 4. Vaš rođendan će uvek biti istog dana u nedelji svake godine!
   

To je ono što podrazumevamo harmoničnim standardom

Naši preci su bili majstori “pravog tajminga”. Njihove povećane čulne sposobnosti, moć opažanja, i precizne opservacije pojava u svetu prirode načinili su ih svesnim sledećih stvari:

 

Tajne lunarnih ciklusa
   

Više nije mit da Mesec ima jak uticaj i na ljude i na prirodu u celini. Jednom kada otkrijete tajne lunarnih ciklusa i sinhronizujete vaš život i aktivnosti sa njima, imaćete velike koristi od te novo stvorene harmonije sa svetom prirode.

U odnosu na Zemlju, Mesec prolazi kroz sledeće glavne faze:

 

Mlad Mesec

Mesec se okrene oko Zemlje skoro svakih 28 dana. Dok se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca, ne možemo da ga vidimo. To se zove mlad mesec. Mlad Mesec se može povezati sa fazom izdisanja u disanju kada eliminišemo toksične gasove i otpadne materije iz tela. Možete sprečiti mnoge bolesti jednodnevnim postom u to vreme jer je telo više nego spremno da se očisti od nagomilanih toksina.

Mlad Mesec takođe označava novi početak i ako želite da se rešite starih navika poput pušenja ili alkohola, to je najbolje vreme. Kada se bolesno drvo zaseče za vreme mladog meseca može povratiti svoje zdravlje i vitalnost.

 

 
   

Mesec u podizanju

Samo nekoliko sati posle mladog meseca, počinjemo da vidimo pojavu njegovog srpa na nebu. Putovanje do punog meseca traje oko 13 dana. Koja god dobrobit ili hrana da se daje telu u ovo vreme biće mnogo korisnija nego za vreme drugih mesečevih mena. Time se takođe objašnjava zašto je plodnost izrazitija i više se dece začinje i rađa za vreme ove mene meseca i kada je pun mesec. Sa druge strane veoma je korisno znati da kako se mesec povećava, sposobnost tela da zaceljuje nakon povrede ili operacije se smanjuje.

 

 
   

Pun mesec

Ovo je vreme kada Mesec ima snažan uticaj na sve forme života na planeti. Hodanje u snu, preterano krvarenje rana, veći potencijal biljaka sakupljanih u noći punog meseca, povećan broj nesreća i nasilništva, i veći broj porođaja, sve su posledice lunarnih promena. Sečenje drveća tokom punog meseca može da ih uništi.

 

 
   

Mesec u opadanju

Tokom narednih 13 dana Mesec ponovo postepeno odlazi u senku. Stare civilizacije su znale da je to dobro vreme za operacije (ako su potrebne) jer moć isceljenja tela raste. Ako je moguće, zakažite posetu zubaru tokom ove mene jer zubne plombe, krunice, ili mostovi će kraće trajati ako se stavljaju tokom mene podizanja Meseca. Takođe vađenje zuba treba da se vrši samo u toku Meseca u opadanju. Pored toga, u ovo vreme za fizičke aktivnosti je potrebno manje energije i uspešnije se obavljaju. Digestivni sistem radi efikasnije, čak toliko da ako se jede nešto više nego obično to neće dovesti do povećanja težine.

 

 
- Čovekov biološki ciklus –
Priroda daje sve od sebe
svakog trenutka da nam bude dobro

   

“Mikrokosmos” je poput “Makrokosmosa”. Drugim rečima, naše telo je ogledalo svemira. Pa da pogledamo bliže šta se u našem telu događa tokom ciklusa od 24 sata

 

Biološki ciklus:

 
  • Od 4h – 12h = Eliminacija (toksičnog otpada)
  • Od 12h – 20 h = Apsorbovanje (jedenje i varenje)
  • Od 20h – 4h = Asimilacija (apsorbovanje i upotreba)

U fazi eliminacije (4h – 12h) treba da jedemo laku hranu kao što je voće, i pijemo puno vode ili biljnog čaja da pomognemo telu da se reši otpada.

 

U fazi apsorbovanja (12h – 20h treba da jedemo. Ručak treba da bude između 12-13h jer je moć varenja tada na svom vrhuncu. Ako se posle jela osećate umorno i pospano, to znači da vam je moć varenja preslaba da pravilno svarite hranu. Umesto da dobijete energiju i revitalizujete se nakon jela, telo koristi rezerve energije za obrađivanje hrane i zato mu ostaje malo energije za druge forme fizičke ili mentalne aktivnosti. Razlog može biti jedan od sledećih: 

 1. Vaš obrok je pretežak ili se sastoji od loše kombinovanih namirnica.
 2. Ne spavate dovoljno tokom noći.
 3. Ručate mnogo kasnije od 13 h

Između 14h – 18h telo vrši fizički transport hrane kroz crevni trakt i apsorbovanje hranljivih materija kao i njihov prenos ka raznim tkivima. Ovaj period je takođe povoljan za efikasan mentalni rad i studiranje usled povećane aktivnosti nerava i nervnih ćelija.

Takođe može biti korisno da znate da je odlazak kod zubara posle podne manje bolan nego ujutru usled boljeg rada nerava. Loše apsorbovanje i problemi sa metabolizmom, na drugoj strani, postaju očigledniji u ovo vreme. Povećana razdražljivost, nervoza, i glad za slatkišima ili drugim stimulansima kao što su čaj, kafa, kolači, čokolada, ili cigarete naročito posle podne, ukazuje da telo pati od digestivnih problema i loše ishrane.  

Sunčeva energija znatno opada posle 18h. To je takođe početak večeri, koja usporava varenje, metabolizam, i fizičke i mentalne aktivnosti. Digestivni enzimi, koji prate položaj sunca, naglo se smanjuju nakon što padne mrak i zbog toga se preporučuje da jedete samo laku večeru, po mogućstvu oko 18h. To vam daje još dovoljno vremena da se svari pre spavanja.

 

U fazi asimilacije (20h – 4h) najdigestivniji enzimi se više ne proizvode. Kasna večera zato neće biti svarena kako treba i raspada se čak dok je u želucu. Takođe oko 21h, imunitet počinje da opada što se pokazuje naglim padom u nivou endorfina i kortikosterioda – oružja našeg tela protiv zapaljenja.

 

Od 22h do 2h energija je uglavnom zadužena za fiziološko čišćenje, podmlađivanje i obnovu. Posebno jetra koja u to vreme proizvodi žuč, koja je potrebna za varenje hrane, posebno masti, tokom sledećeg dana. Jedna od njenih najvažnijih funkcija je da vrši sintezu proteina, gradivnih blokova ćelija, hormona, i krvnih sastojaka. To može da se vrši samo ako u to vreme spavate.

Najvažniji procesi čišćenja i podmlađivanja se dešavaju za vreme dva sata sna pre ponoći. Fiziološki odmor, koji dobijete tokom tih sati spavanja bez sanjanja, je najmanje tri puta dublji od onog što možete dobiti tokom spavanja posle ponoći kada se potrošnja kiseonika u telu ponovo podogne.

 

U vreme od 2h do 6h otpadni materijal kreće iz jetre, ćelija, creva, i svih drugih delova tela prema organima i sistemima detoksikacije i eliminacije.

 

“Rano na spavanje rano se budi,
čini da zdravi, bogati,
i pametni budu ljudi”.

     
 
Copyright 2008 The Road to Health and Vitality